Luonnossa
Mielenrauhaa, luonnossa!
Luonnossa, sivusto luonnossaliikkujalle ja luontoharrastajalle!
 
 
 
 
 Suomalainen koivikko.
 

Luonnontuotteet

Puhuttaessa luonnontuotteista, tulee ensimmäiseksi ehkä mieleen monet luonnossamme kasvavat marjat. Luonnontuotteet ovat valtaosaltaan kasviperäisiä ja niihin kuuluvat marjojen lisäksi myös sienet ja yrtit.
Suomessa jokaisella on oikeus jokamiehenoikeuksien nojalla kerätä marjoja, sieniä ja yrttejä luonnosta.

 

Luonnonmarjat

Luonnonmarjat ovat luonnonvaraisten kasvien tuottamia marjoja, joita Suomessa kasvaa jotakuinkin 50 lajia. Tästä lajimäärästä on syötäväksi kelpaavia 37 marjalajia. Syötäväksi kelpaavista marjalajeista varsinaisesti ravinnoksi poimittavia on 16 lajia.
Luonnonmarjojen sato vaihtelee runsaasti eri vuosina. Sato vaihtelee myös paikkakuntakohtaisesti erittäin suuressa määrin.
Kaikkien marjojen yhteismäärät eri vuosina vaihtelevat heikosta sadosta, noin 500 miljoonasta kilosta, hyvään satoon, runsaaseen 1100 miljoonaan kiloon. Pääosin marjasato kerätään Oulun ja Kainuun alueilta, lähes puolet.
Noin kolmas osa sadosta kertyy Länsi-Suomesta ja loput muualta. 
 
Marjalajeista pääasiallisina keruutuotteina ovat puolukka ja mustikka sekä suomuurain. Nämä kolme luonnontuotetta ovat eniten käytettyjä kotitalouksissa ja taloudellisesti tärkeimpiä kauppamarjoja. 
Muina tärkeinä keruutuotteina ovat, tosin huomattavasti pienemmillä keruumäärillä, juolukka, pihlajanmarja ja karpalot. Näiden lisäksi kerätään jonkin verran myös vadelmaa, katajanmarjoja, ahomansikoita sekä tyrniä. Pienessä mittakaavassa joinakin vuosina luonnosta saadaan myös mesimarjaa, riekonmarjaa ja lillukoita sekä sianpuolukkaa.
Lisäksi keruutuotteisiin kuuluvat variksenmarjat, joka on puolukan jälkeen satoisin marjalaji, sadoltaan jopa 250 miljoonaa kiloa parhaina vuosina.

 

Sienet

 
 
 
 

Yrtit

 
 
 
 
Vesi - elämän elinehto!
 

 
Sivustojamme
muualla verkossa:
 
 Luontomme  
 
 

 
 Sivusto julkaistu 01.11.2012.
 
Sivustoa päivitetään vaihtelevalla aikataululla.
Viimeisin sivuston päivitys.
30.12.2012
 
Luonnossa.fi -sivuston sivuja ladattu


 kertaa.

© KuvaPekka